fbpx

Sofija Ljiljak-Vukajlović

Profesorka engleskog i direktorka Lingve Beograd

Nastavljač porodične tradicije Lingve od 2019. godine od kada rukovodi njenim beogradskim odeljenjem. Odrasla uz mamine rečnike i udžbenike engleskog, od malih nogu gaji ljubav prema jeziku. U srednjoj školi pohađala seminare lingvistike u Istraživačkoj stanica Petnica i objavila rad o žargonu učenika Valjevske gimnazije. Nosila se mišlju da se bavi lingvistikom, ali je prevladala ljubav prema nastavničkom poslu.

Još na studijama engleskog jezika i književnosti počinje da pohađa seminare za nastavnike, a kasnije se i sama oprobala u javnom nastupu sa svojim autorskim radionicama. Nosilac je sertifikata Britanskog saveta za obuku nastavnika. U više navrata predavala na konferencijama u Srbiji i inostranstvu kao predstavnica YALS-a (Udruženje privatnih škola stranih jezika Srbije) i ELTA-e (Udruženje nastavnika engleskog Srbije). Od 2018. godine članica je Upravnog odbora ELTA-e gde sa drugim nastavnicima – entuzijastima radi na organizaciji stručnih skupova. Duboko veruje u stručno usavršavanje i umrežavanje kolega. Smatra da je metodika nastave engleskog jezika nepresušni okean ideja i raznolikosti i da dobar nastavnik nikada ne prestaje da uči.

Tokom 15 godina karijere uspešno je spremila veliki broj učenika za polaganje međunarodnih ispita iz engleskog (Cambridge English, IELTS, TOEFL). Priprema ispita je njena uža specijalnost u Lingvi, ali jednako uživa da radi sa svim uzrastima i nivoima znanja. Bilo da su odrasli početnici kojima treba puno podrške da progovore engleski, poslovni ljudi koji se spremaju za važan sastanak sa klijentima, tinejdžeri koje treba dodatno motivisati za nastavak učenja ili deca koja tek uče da čitaju i pišu na engleskom – Sofija zna da ih motiviše na pravi način. Pored nastave u učionici, posebno je ponosna na desetogodišnju organizaciju dečijih letnjih kampova engleskog jezika u Srbiji i Velikoj Britaniji.

U slobodno vreme se trudi da isprati što više kulturnih dešavanja u pozorištu, na filmskim festivalima i koncertima. Pravi je culture vulture. Uživa i u druženju sa porodicom i prijateljima uz dobru hranu ili na nekom aktivnom putovanju. Jednom rečju – energična!