fbpx
Have a question?
Message sent Close

Osnovci

Mlađi osnovci

U prvom razredu učimo decu da pišu i čitaju, pravimo veze sa srpskim ćiriličnim i latiničnim pismom, smeštamo sve to u deci razumljiv sistem sa ciljem da do kraja prvog razreda znaju sva slova, kao i da pišu i čitaju neke kraće reči i iskaze. Posebnu pažnju poklanjamo veštini spelovanja, koja je u engleskom jeziku jako važna, jer „svako slovo ima svoje ime“, kako mi to deci kažemo, a neka od tih „imena“ nisu baš logična nama kao govornicima srpskog. Važno je da na vreme savladaju spelovanje, ne samo zato da bi jednog dana sricali nekome svoje ime slovo po slovo, već zato što savremeni engleski jezik sadrži veliki broj skraćenica koje se upravo sastoje od pojedinačnih slova.

Takođe, veliku pažnju pridajemo pravilnom i prirodnom izgovoru pojedinačnih reči, ali i kratkih iskaza, koje deca kroz dosta ponavljanja u kontekstu postupno usvajaju i reprodukuju. U drugom razredu sve to utvrđujemo i proširujemo u malčice duže reči i rečenice, kako u pisanju, tako i u govoru. Trudimo se da kroz zabavne aktivnosti svako dete što više ponavlja i govori na času, da se polako osamostaljuje. To posebno vidimo u trećem i četvrtom razredu, kada mali školarci mogu sami nešto da nam kažu, da nas pitaju ili odgovore na pitanje bez prethodno datog modela na tabli ili u knjizi.

 

 

Stariji osnovci

Peti razred je velika prekretnica za osnovce, pa i nastava engleskog u redovnoj školi postaje formalnija, a zahtevi njihovih nastavnika srazmerno veći, posebno na planu gramatike. To je vreme kada se do dobre ocene ne stiže baš tako lako i kada pismene vežbe odjednom više ne liče na zabavne crteže na kojima nekoliko sličica treba povezati sa rečima. Zato se mi u Lingvi trudimo da ispratimo školsko gradivo tokom cele osnovne škole, pomognemo deci da osvoje što bolje ocene na pismenim vežbama, ali idemo i korak napred!

Pošto imamo male grupe, od 6 do 8 polaznika, a često i upola manje, imamo prostora da osnovno gradivo proširimo i podstaknemo decu da nauče i nešto više od onoga što se od njih očekuje u redovnoj školi. I što je važnije – da to znanje samostalno koriste u govoru! Cilj nam je da deca engleski jezik dožive kao drugi, a ne kao strani jezik. Kada uđu u Lingvu, zakorače u svet engleskog jezika i već sa vrata se pozdravljamo na engleskom i trudimo da ga što više govorimo! Na času, pored osnovnog gradiva iz udžbenika, koristimo puno igara i komunikativnih aktivnosti kako bi se deca oslobodila i služila engleskim skoro kao svojim maternjim jezikom. Kada se ovako postave stvari, naši školarci prirodno napreduju kroz više razrede osnovne škole, usvajajući postupno i temeljno jedan po jedan nivo znanja.

 

Dinamika nastave:

Nedeljno 2 x 50 min.

 

Trajanje kursa (septembar-jun):

72 x 50 min.

 

Termini:

Dnevni, popodnevni ili večernji

Topla preporuka za dnevne termine

S obzirom na broj sati koji deca svakodnevno provode u redovnoj školi, domaće zadatke koji slede, kao i mnoge vannastavne aktivnosti koje se odigravaju uveče (npr. sport, balet, gluma, slikanje, robotika, itd.), predlažemo nastavu engleskog u Lingvi u dnevnim terminima u dve varijante:


 1. za decu koja pohađaju osnovnu školu u smenama:

  – časovi u Lingvi mogu biti ujutru pre druge smene (npr. u 10, 11, 12h),
  – odnosno u rano popodne nakon završene nastave u prvoj smeni (npr. u 14, 15, 16h)

 2. za decu koja pohađaju osnovnu školu uvek prepodne:

  – časovi u Lingvi mogu biti u rano popodne nakon završene nastave (npr. u 14, 15, 16h)


Prednosti dnevnog pohađanja nastave engleskog u odnosu na večernje termine:

 • deca su neuporedivo svežija tokom dana, te im je bolja koncentracija na času
 • nema preklapanja sa drugim večernjim aktivnostima (npr. sport, balet, gluma, slikanje, itd.)
 • više vremena uveče za druženje sa drugarima
 • više vremena uveče u krugu porodice

Cambridge Young Learners ispiti

Potpuno BESPLATNO, u okviru naših redovnih tečajeva, po želji učenika i roditelja, kao i na osnovu odgovarajućeg nivoa znanja, naše četvrtake možemo spremiti za prvi nivo Cambridge Young Learners ispita, takozvani Starters, zatim petake za Movers, a šestake za Flyers ispit. Samo polaganje ispita organizuje Britanski savet, a u poslednjih nekoliko godina polaganje Cambridge ispita za decu sprovodi se u našem komšiluku – u OŠ Isidora Sekulić, u ul. Gavrila Principa. Više o značaju sticanja Cambridge English sertifikata i specijalno povlašćenoj ceni ispita koju Britanski savet odobrava učenicima škole Lingva, vidite na strani Cambridge English.