fbpx
Have a question?
Message sent Close

Mirjana Ljiljak-Vukajlović

Profesorka engleskog i direktorka Lingve Valjevo

Idejni pokretač Lingve i njen čuvar vatre već 30 godina! U prvoj polovini svoje karijere radila kao prevodilac, proputovala svet i ispekla zanat kojim se i dalje bavi. Mira je u Lingvi neko kome možete poveriti i najkomplikovanije stručne tekstove za prevod iz raznih oblasti, a ima i zvanje sudskog tumača.

Prevod je bio njena prva ljubav, posle studija engleskog jezika i književnosti, ali je potom usledila i druga velika strast – rad u nastavi sa učenicima: od malih poletaraca, preko srednjoškolaca koji spremaju međunarodne ispite na engleskom, do inženjera i rukovodilaca preduzeća, kao što je Gorenje, sa kojim uspešno sarađuje preko deset godina.

Za ovih 30 godina, kroz Mirine časove prošle su reke đaka, a kroz stručne radionice i seminare stotine nastavnika, jer svoje znanje nesebično deli sa drugima i uvek ga iznova proširuje. Jedna je od najaktivnijih članica stručnog udruženja YALS (Udruženje privatnih škola stranih jezika Srbije), kojim je predsedavala 2006-2008, a sada uređuje sajt.

Među prvima u Srbiji uvela redovne jezičke aktivnosti na kompjuterima još početkom ’90-ih (CALL = Computer Assisted Language Learning, tako se to tada zvalo). Autorka je akreditovanog programa za stručno usavršavanje nastavnika „Integrisana primena interneta u nastavi engleskog jezika”. Slično je bilo i pre nekoliko godina kada ju je izdavač Kreativni centar pohvalio kao direktorku prve škole stranih jezika u Srbiji koja koristi LEGO Education kockice i softver za pisanje priča u nastavi engleskog. 2019. pokreće Lingva letnji klub za mlađe učenike i satima sedi za kompjuterom kreirajući QR Code kvizove za mobilne telefone i jezička vežbanja koja prate interaktivne filmove o starogrčkim junacima na engleskom.

I to su samo detalji jedne jako duge i plodne karijere. Mira kaže da joj to ništa nije teško, jer se igra! Što bi se na engleskom reklo, a happy workaholic. U slobodno vreme puno čita, uvek nešto traži po netu i iznalazi nove ideje i aktivnosti, dok sluša neku dobru muziku u pozadini, a onda planira kad će da ide na koncert tog benda. Jednom rečju – neumorna!